Tel Aviv
0

Dvoje talaca uspjelo pobjeći iz turske ambasade

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Iz smjera turske ambasade u Tel Avivu u utorak uvečer su odjeknuli pucnjevi iz vatrenog oružja, a lokalni mediji su javili da se Palestinac iz Ramallaha na Zapadnoj obali zabarikadirao u uredu s dvoje talaca - konzulom i njegovom suprugom, ali i da su oni uspjeli pobjeći.

Glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Yigal Palmer je potvrdio da Palestinac drži taoce, a kako se kasnije ispostavilo, osiguranje je pucalo na njega i taoci - konzul i njegova žena su uspjeli pobjeći.

Policija i kola hitne pomoći su odmah stigli na mjesto događaja, koje su nadlijetali helikopteri. Promet duž priobalne ulice Yarkon gdje se nalazi ambasada bio je zaustavljen.

Zaposleni u ambasadi su zabranili policajcima i liječnicima da uđu. Ranjenom Palestincu je nešto kasnije ukazana medicinska pomoć.

Palestinski odvjetnik Shafik Abuani izjavio je za izraelski radio da je s njim razgovarao tri puta preko telefona dok je bio u konzularnom odjelu ambasade pokušavajući ga smiriti.

Odvjetnik je rekao da se radi o Nadimu Injazu (32) koji prijetio da će zapaliti ambasadu ako ne dobije azil u Turskoj. Ispostavilo se da se taj čovjek prije četiri godine zabarikadirao u britanskoj ambasadi u Tel Avivu, tvrdeći da je naoružan i prijeteći da će se ubiti ako ne dobije azil i Velikoj Britaniji.

On je ranije navodno bio suradnik izraelske policije, za koju je kasnije tvrdio da ga goni. Pri upadu u britansku ambasadu nosio je igračku pištolj i prije dvije sedmice pušten je iz zatvora, a tada je prenijet podatak i da je mentalno obolio, prenio je Tanjug.

Izraelski mediji podsjetili su da su odnosi između Turske i Izraela, nekada bliskih saveznika, zategnuti u posljednjih 18 mjeseci otkako je Ankara oštro kritizirala trosedmičnu izraelsku ofenzivu na Pojas Gaze, započetu krajem decembra 2008.

Odnosi su još više pogoršani od 31. maja, kada su izraelski mornarički komandosi upali na brod pod turskom zastavom koji je pokušao probiti blokadu Pojasa Gaze.

Devet turskih propalestinskih aktivista ubijeno je u tom incidentu, što je izazvalo oštru osudu Turske.