Kina
0

Dvoje mrtvih i desetak povrijeđeno u eksploziji u autobusu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najmanje dvije osobe su poginule i desetak povrijeđeno u očigledno namjerno izazvanoj eksploziji u autobusu u centralnom kineskom gradu Changsha u srijedu popodne, navodi se u izvještajima.

Eksplozija je izazvala požar koji je potpuno uništio autobus, koji je bio na putu od aerodroma Huanghua u Changshi do centra grada, prenosi dpa.

Službenici hitnih službi izvukli su dva tijela i saopćili da je najmanje deset osoba povrijeđeno, od kojih dvoje ozbiljno, javio je državni radio.

Svjedoci su saopćili da su putnici počeli razbijati prozorska stakla kako bi pobjegli iz autobusa nakon što su ugledali čovjeka kako baca torbu u plamenu iz zadnjeg dijela vozila.

Eksplozija je odjeknula kroz vozilo kratko nakon što je torba bačena, navodi se u vijesti.

Jedan lokalni medij javio je da je jedan putnik izjavio kako je ugledao muškarca u dobi od tridesetak godina kako je dva puta koristio upaljač da zapali platnenu torbu koja je mirisala na benzin.

Čovjek je potom pobjegao iz autobusa i eksplozija je uslijedila manje od minute nakon toga, navode mediji izjavu putnika.

U izvještajima se ne navodi da li je čovjek osumnjičen za bombaški napad bio među žrtvama.

Zvanična novinska agencija Xinhua donijela je kratku vijest u kojoj se poziva na izjavu policijskih zvaničnika da je u eksploziji i požaru bilo "otprilike deset" poginulih ili povrijeđenih putnika.