Georgia
0

VIDEO / Dvogodišnji dječak među poginulima u poplavama

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najmanje šest osoba smrtno je stradalo u odronima zemlje nastalim u poplavama koje su pogodile američku državu Georgiju. Vlasti su u ponedjeljak u 17 država proglasile stanje elementarne nepogode zbog nezapamćenih padavina.

Mnogi dijelovi Georgije pogođeni su dosad neviđenom količinom kiše koja se događa, kako su opisali stanovnci, jednom u stoljeću, piše APTN. Obilna kiša uslijedila je samo mjesec dana nakon što je regija proglasila elementarnu nepogodu zbog suše.

U nevremenu je smrtno stradao dvogodišnji dječak Preston Slade Craword. U sjevernom gradiću Trionu angažovan je znatan broj spasioca kako ne bi došlo do stradavanja stanovništa zbog nabujale rijeke Chattooge. Evakuisano je 1.500 osoba i oformljeno je sklonište. Najviše je stradalih su motociklisti koji su se uprkos nevremenu pokušavali probiti po cestama.

Među najpogođenijim područjima je država Douglas, gdje je najveća količina kiše pala u ponedjeljak. Smrtno u stradale dvije žene i jedan muškarac, saopćio je glasnogovornik Wes Tallon. Spasioci su spasili desetak osoba koji su ostali zarobljeni u svojim automobilima ili kućama. Najmanje dvije osobe smatraju se nestalim, među kojim je i 15-godišnji tinejdžer koji se nije vratio kući s kupanja u rijeci.