Svijet
0

Dvije žrtve nevremena u Poljskoj, još hladnije u Britaniji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dvije osobe u Poljskoj prve su žrtve snježnog nevremena koje je ovog vikenda zahvatilo veliki dio Evrope, dok meteorolozi predviđaju da Veliku Britaniju očekuju jači vjetrovi, mraz i nove oborine.

Tokom vikenda 70-godišnji muškarac preminuo je od hladnoće na jugu Poljske, dok je druga žrtva 40-godišnjak koji je stradao u središnjem dijelu zemlje, javio je poljski novinski portal na engleskom jeziku News.

Snijeg je prekrio južne i središnje krajeve Poljske, a tokom dana oborine se, uz daljnji pad temperature, očekuju i na sjeveru.

Snježni pokrivač dostigao je 50 centimetara na Sudetskim planinama, a meteorolozi najavljuju da će se temperatura u pojedinim planinskim područjima spustiti na 20 stepeni Celzijevih ispod nule.

Ista temperatura predviđa se i za Britaniju, gdje je tokom vikenda zabilježeno najhladnije vrijeme za ovaj mjesec, a u Walesu se temperatura spustila na minus 18.

U višim predjelima Škotske i sjeverne Engleske snježni pokrivač dostigao je 50 centimetara, a meteorolozi su upozorili na oštre vremenske uvjete za cijelu istočnu obalu, dok su upozorenja na obilne padavine izdana za London, južnu Englesku, Istočni Midlands i Škotsku.

Nevrijeme u Britaniji već je dovelo do ozbiljnih problema u prometu. Aerodrom u Edinburghu je zatvoren, a više letova na drugim aerodromima kasni ili je otkazano, prenio je Reuters.

Obilne padavine koje su zahvatile jug Njemačke izazvale su u ponedjeljak ujutro haos na aerodromu u Minhenu, drugom po veličini u zemlji, gdje je otkazano najmanje 30 letova, a u Bavarskoj je tokom noći zabilježeno više od 100 prometnih nesreća, ali su one prošle bez tragičnih posljedica.

Obilne padavine pogodile su i Češku, gdje je snježni pokrivač u planinskim predjelima dostigao 20 centimetara, a najveće nevrijeme zabilježeno je na sjeverozapadu zemlje, gdje se na prometnicama zadržao snijeg i led.

Iako komunalne službe čiste najprometnije putove, na mnogim dionicama ostalo je blokirano više teretnih vozila, javila je MIA, ističući kako meteorolozi predviđaju da će snježne padavine, koje će se nastaviti tokom dana, u večernjim satima prestati.

Razvedravanje tokom dana očekuje se i u Sloveniji, koju su u nedjelju i tokom noći na ponedjeljak zadesile obilne padavine, čiji se novi val očekuje u utorak.