Problemi u saobraćaju
0

Dvije trećine američkog kopna prekriveno snijegom

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Zbog nevremena, koje je zahvatilo područje od Texasa za zapadu do Floride na jugu SAD, zatvorene su škole, otkazuju se avionski letovi, a poledica na putevima izazvala je nekoliko saobraćajnih nesreća.

Snježna oluja zahvatila je jug zemlje, gdje u pojedinim područjima visina snijega, koji se rijetko viđa u tom dijelu SAD, iznosi nekoliko centimetara.

U Dallasu i Fort Worthu, u državi Texas, palo je više od 30 centimetara snijega, koji je već pričinio veliku štetu. Krovovi na velikom broju kuća su srušeni, drveće oboreno, dok su putevi neprohodni.

Hiljade domova u Sjevernoj Carolini ostali su bez struje zbog snažnog vjetra.

Sjeveroistok SAD-a polako se oporavlja od druge velike snježne oluje, koja je zahvatila to područje za manje od nedjelju dana.

Državne službe danas su počele da rade, dok su aerodromi u Washingtonu, New Yorku, Baltimoreu i Filadelfiji ponovo otvoreni.

Agencija AP javila je da je u 49 od 50 američkih država pao snijeg i da još samo Havaji "odolijevaju", te da je više od dvije trećine američkog kopna pokriveno snijegom.

Snijeg je paralisao ali i oduševio američki jug. U kompleksu Univerziteta Južni Mississippi studenti se igraju grudvama, avioni kasne na aerodromu u Atlanti, a u Louisijani više se ne mogu nigdje kupiti alatke za čišćenje snijega.

Meterolozi vjeruju da su ovakve snježne padavine nastale usljed djelovanja vremenskog fenomena El ninjo, koji podrazumijeva sudare različitih atmosferskih pritisaka i temperatura iznad Tihog okeana.