SAD
0

Dvije stogodišnjakinje umrle u istom danu

FENA
Mary Josephine Ray
Mary Josephine Ray
Najstarija osoba u Sjedinjenim Državama i druga najstariji osoba na svijetu, Mary Josephine Ray, iz savezne države New Hampshire, umrla je u nedjelju u 114. godini i 294 dana.

Umrla je u nedjelju u staračkom domu u Westmorelandu, a njena unuka Katherine Ray tvrdi kako je bila aktivna do prije dvije sedmice prije smrti.

"Uživala je u životu. Nikada nije razmišljala o smrti", kazala je Katherine Ray te je dodala da je planirala svoj 115. rođendan, pišu svjetski mediji.

Ona je rođena 17. maja 1895. godine u Kanadi, a prema podacima Gerontološke istraživačke organizacije, najstarija osoba na svijetu – Kama Chinen iz Japana – rođena je sedam dana prije nje.

Poslije smrti Ray, najstarija osoba u Americi postala je Neva Morris iz Ayowe, rođena 3. augusta 1895. godine (114 godina i 216 dana), javio je Reuters.

Međutim, samo nekoliko sati nakon Ray, u Detroitu je u 113. godini preminula Daisy Bailey, koja je 114. "uzela" prije 342 dana, saopćio je Stephen Coles, direktor Grupe za gerontološka istraživanja, koja prati i proučava slučajeve osoba starijih od 110 godina.

On je agenciji Associated Press izjavio da se vrlo rijetko događa da dvoje njihovih "superstogodišnjaka" umre u istom danu.

Pokojna Daisy Bailey je, prema njemu, rođena 30. marta 1896., mada njena porodica tvrdi da je to bilo 1895. Za nju se vjeruje da je najstarija osoba afričkog porijekla u svijetu.