Svijet
83

Dvije navijačice Middlesbrougha pocijepale Kur'an na utakmici

Klix.ba
Gemma Parking i Julie Phillips
Gemma Parking i Julie Phillips
Dvije navijačice Middlesbrougha koje su pocijepale Kur'an na utakmici i stranice bacale u zrak pjevajući antimuslimanske pjesme osuđene su danas na sudu u tom engleskom gradu.

Julie Phillips (50) i Gemma Parking (18) proglašene su krivima zbog religijskog vrijeđanja na stadionu St. Andrew’s u utakmici protiv Birminghama početkom decembra prošle godine.

Nažalost, tog dana su im se i drugi navijači priključili u pjevanju pjesama koje pozivaju na ubijanje muslimana. Phillips se branila riječima da nije znala da se radi o Kur'anu.

Matthew Cornes, koji je tog dana brinuo za sigurnost na stadionu, bio je jedan od svjedoka.

"Kidali su stranice i dodavali ih drugima nakon čega su ih zajedno bacali u zrak. Pjevali su i spominjali muslimane i Kur'an. Nikada prije nisam čuo takvo navijanje", kazao je Cornes, piše Daily Mail.

Sud u Birminghamu kaznio ih je sa 500 funti te plaćanjem sudskih troškova koji iznose 850 funti. Kako je kazao sudija Gordon Sayers tog dana su na tribinama bili navijači mnogih nacionalnosti i religija.

Na suđenju je prikazan i video na kojem njih dvije kidaju stranice iz Kur'ana. Nijedna od njih nije kažnjena zabranom prisustvovanja utakmicama.