Svijet
1

Dvije najveće katalonske partije dogovorile savez

FENA
Oriol Junqueras
Oriol Junqueras
Dvije najveće partije u španskom regionu Katalonija, na sjeveru zemlje, dogovorile su savez čiji je cilj utiranje puta za referendum 2014. godine o secesiji, javio je Reuters, podsjećajući da zvanični Madrid smatra da bi odvajanje bilo nelegalno.

Britanska agencija podsjeća da su partija desnog centra Zbližavanje i ujedinjenje (CiU) i Republikanska ljevica (ERC), obično, ideološki protivnici.

"Postoji potpuni sporazum o referendumu. Referendum će biti 2014. godine, osim ako se obje strane ne dogovore da ga odlože", rekao je predsjednik ERC-a Oriol Junqueras.

Stranke su navele da će pokušati da uvjere Madrid da da svoj blagoslov za referendum, ali su nagovijestile da će, bez obzira da li ga bude, nastaviti sa svojim namjerama.

Skoro dvije trećine poslanika u parlamentu zauzimaju stranke koje žele referendum, navodi Reuters.

Izvor blizak razgovorima rekao je britanskoj agenciji da će sporazum CiU-a i ERC-a katalonskoj vladi osigurati stabilnost i da ima dva cilja - usvajanje budžeta i potvrđivanje referenduma.

Dugotrajna recesija i rekordna nezaposlenost podstakli su separatistička osjećanja u regionu koji je među najbogatijima u Španiji, ocjenjuje Reuters.