Varšava
0

VIDEO / Dvije minute šutnje za stradale u avionskoj nesreći

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Sa dvije minute šutnje u 12 sati po lokalnom vremenu, uz zvuke policijskih sirena i zvona sa crkvi Poljska je odala počast predsjedniku Lechu Kaczynskom i još 95 visokih zvaničnika koji su poginuli u subotu u padu aviona.

Nekoliko hiljada Poljaka prisustvovalo je misi za poginule, a ispred predsjedničke palate u Varšavi okupilo se na hiljade Poljaka koji su paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća odali počast poginulima.

U Poljskoj je proglašena sedmodnevna žalost, građani te zemlje su shrvani bolom i još su u dubokom šoku. Ulicu ispred predsjedničke palate preplavile su svijeće i ljudi se neprestano mole za duše stradalih.

Tijelo stradalog predsjednika Lecha Kaczynskog će tokom dana biti prebačeno u Varšavu. Kaczynskog je tokom noći identifikovao njegov brat blizanac Jaroslaw.

Iako je stradali predsjednik imao mnogo protivnika zbog svog konzervativnog mišljenja i vođenja države, u bolu su se ujedinili svi. Za predsjednikom i ostalim stradalim zvaničnicima žale i pristaše i protivnici politike Kaczynskog.

"On je bio veliki domoljub. Učio je Poljake kako da poštuju svoju tradiciju, kako da se bore za dostojanstvo i on se žrtvovao poginuvši tamo na tom tragičnom mjestu", kazao je Boguslaw Staron, građanin Varšave za BBC.

Predsjednik Kaczynski je bio kontroverzna figura u poljskoj politici. Bio je aktivan u pokretu Solidarnost koji je pomogao u okončanju komunističke vlasti , a zagovarao je tradicionalne katoličke vrijednosti, nasuprot brzim tržišnim reformama.

Kao predsjednik, imao je manje ovlasti nego premijer, ali zadržao je značajan upliv u vanjskoj politici. On je mogao staviti veto na nove zakone ili blokirati vladine reforme.

Avion u kojem se nalazio poljski predsjednik srušio se i blizini aerodroma u ruskom gradu Smolensku. Kaczynski je njime krenuo u posjetu tom gradu koji obilježava 70 godina od masakra u Katinskoj šumi, u kojem su sovjetske snage ubile nekoliko hiljada Poljaka.