Svijet
0

Dvije Koreje složile se da nastave pregovore

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dvije Koreje složile su se da nastave zakočene razgovore na najvišem nivou krajem mjeseca u Pjongjangu, saopćili su zvaničnici u četvrtak, u jeku nagovještaja o popuštanju napetosti na podijeljenom poluotoku nakon što je Sjever potpisao prijelomni sporazum o razoružanju.

Razgovori na nivou vlada - najvišem nivou komuniciranja između dviju Koreja - bit će održani u prijestonici Sjeverne Koreje od 27. februara do 2. marta. Razgovori su bili prekinuti sedam mjeseci zbog zahlađenja odnosa nakon sjevernokorejskih lansiranja projektila u julu i nuklearne probe u novembru prošle godine, javio je AP.

Južnokorejski ministar za ujedinjenje Lee Jae-joung izjavio je u četvrtak da će sastanak između nižerangiranih zvaničnika u sjevernokorejskom pograničnom gradu Kaesongu "poslužiti kao prilika za poboljšanje odnosa Juga i Sjevera i dijaloga na razvoju nove osnove za mir na korejskom poluostrvu".

Vodeći sjevernokorejski delegat Maeng Kyong Il izjavio je kako susret "ne bi trebao ponoviti zlobne cikluse čestih propasti razgovora Sjevera i Juga", sudeći po izvještajima južnokorejskih novinara.

Južnokorejski delegat Lee Kwan-se izjavio je novinarima u Kaesongu kako su se dvije strane složile da se razgovori na nivou vlada trebaju nastaviti "što je ranije moguće". "Postigli smo saglasnost da bi se odnosi između Sjevera i Juga trebali promptno obnoviti", kazao je.

Razgovori na nivou vlada - koji obično služe kao forum za diskusiju o pomoći Seula siromašnom Sjeveru - mogli bi dovesti do nastavka redovnih isporuka riže i gnojiva komunističkoj zemlji. Južna Koreja je prekinula razgovore nakon lansiranja projektila u julu.

Potez na ponovnom započinjanju razgovora uslijedio je nakon sporazuma o nuklearnom razoružanju postignutog u utorak između dvije Koreje, Kine, Japana, Rusije i Sjedinjenih Država.

Sporazom o razoružanju traži od Sjeverne Koreje da zatvori svoj najveći nuklearni reaktor, dopusti međunarodne inspekcije i počne gasiti ostale nuklearne programe u roku od 60 damna. U tom vremenskom roku, planirano je još razgovora o okončanju neprijateljstava između Sjeverne Koreje i SAD-a i Japana.