Seul im "progledao kroz prste"
0

Dvije Južnokorejke će odati počast Kim Jong-ilu

Sarajevo-x.com
Lee Hee-ho i Hyun Jung-eun će odati počast (Foto: AFP)
Lee Hee-ho i Hyun Jung-eun će odati počast (Foto: AFP)
Dvije istaknute predstavnice Južne Koreje prešle su granicu sa Sjevernom Korejom kako bi odale počast preminulom vođi Sjevernokorejaca Kimu Jong-ilu.

Bivša južnokorejska prva dama Lee Hee-ho i čelnica firme Hyundai, Hyun Jung-eun provest će dva dana u Pyongyangu. Seul je zabranio većini Južnokorejaca odlazak u susjednu državu kao bi izrazili saučešće, što je razljutilo Sjevernokorejce, javlja BBC.

U međuvremenu je Kim Jong-un, sin preminulog sjevernokorejskog vođe, imenovan šefom vladajuće stranke, što znači da sada kontroliše jedno od najviših tijela u zemlji. Sjeverna Koreja, dakle, nastoji produžiti komunističku dinastiju.

Gospođe Lee (89) i Hyun (56) prešle su granicu na sjeveru u ponedjeljak. "Nadam se da će naša posjeta Sjevernoj Koreji pomoći u poboljšanju odnosa juga i sjevera", rekla je bivša prva dama Južne Koreje novinskoj agenciji Yonhap.

Dvije žene su dobile posebnu dozvolu kako bi odale počast lično, jer su njihove porodice primile saučešće sa sjevera u prošlosti. Također, obje imaju snažne veze u Sjevernoj Koreji.

Bivši južnokorejski predsjednik Kim Dae-jung, čija je Lee udovica, održao je prvi međukorejski samit 2000. godine, dok je Hyundai ključni investitor u Pyongyangu. No, Seul je naglasio da su posjete čisto lične prirode. Očekuje se da će se dvije Južnokorejke vratiti kući u utorak, dan prije sahrane Kima Jong-ila.

Sjeverna Koreja je osudila Seulovu zabranu prelaska granice radi izjavljivanja saučešća, upozoravajući da će to imati "teške posljedice" za bilateralne odnose.