Svijet
0

Dvadeset militanata Al-Qaide ubijeno u napadima u iraku

FENA
Dvadeset pripadnika Al-Qaide ubijeno je u operaciji koju su izvele iračko-američke snage, uz podršku borbenih aviona u provinciji Dijala, na sjeveroistoku Iraka, objavila je u srijedu američka vojska.

Tokom operacije, koja je u utorak ciljala bastijone Al-Qaide blizu grada Chirwinea, američki borbeni avioni su bacili osam bombi od oko 900 kilograma svaka i 14 bombi od po 225 kilograma, precizira vojska u svom saopćenju. Dvadeset osumnjičenih je uhapšeno.

"Al-Qaida je koristila ove sektore kako bi vodila napade" a ciljani su da bi se spriječio bijeg pripadnika terorističke mreže, dodala je vojska.

"Bilo je to veliko iznenađenje za teroriste i ljude koji ih podržavaju", rekao je general Abdel Karim, komandant iračkih snaga u Dijali. Ova operacija je omogućila da se otkrije "veliko sklonište terorista", navodi se također u saopćenju.

U provinciji Dijale, oko 7.500 američkih vojnika i 2.500 iračkih vojnika i policajaca vode od 19. juna veliku ofanzivu protiv bastijona iračke struje Al-Qaide, koja je tu dobro učvršćena.