Svijet
87

Dva sata pokušavao sletjeti: Više od 60 mrtvih u prvoj avionskoj nesreći FlyDubaija

Klix.ba
(Foto: EPA)
Putnički avion kompanije Fly Dubai sa 55 putnika i šest članova posade srušio se u subotu ujutro kod ruskog grada Rostova na Donu.

Vjeruje se kako su svi putnici i članovi posade Boeinga 737-800 poginuli. Iako zasad nema potvrđenog uzroka pada, ruski mediji pišu kako je najvjerovatnije riječ o vremenskom faktoru.

Al Jazeera javlja kako je avion u zraku proveo dodatnih dva sata nakon što je prvi put pokušao da sleti na pistu aerodroma. Prilikom drugog pokušaja, letjelica se srušila na oko 250 metara od aerodroma, što je potvrdio guverner regije Rostov Vasilij Golubev.

Regija se nalazi na oko 1.000 kilometara južno od Moskve, na granici sa istočnim dijelom Ukrajine.

U saopćenju medija iz Dubaija stoji kako se u avionu nalazilo 44 državljana Rusije, osam državljana Ukrajine, dva državljana Indije i jedna osoba iz Uzbekistana.

Kompanija FlyDubai objavila je saopćenje u kojem se izražava duboka žalost i saućešće sa porodicama putnika i članova posade.

"Svi smo šokirani i naše misli su sa onima koji su izgubili najmilije. Još uvijek ne znamo detalje nesreće, ali sarađujemo sa lokalnim vlastima kako bi zajedno otkrili uzrok", stoji između ostalog u saopćenju direktora FlyDubaija, Ghaitha Ala Ghaitha.

Ovo je prva nesreća u kojoj je učestvovao avion kompanije FlyDubai, ne računajući incident iz 2015. godine kada je iznad Iraka pucano na njihov putnički avion.