Francuska
0

Dva putnika palog aviona nisu bili teroristi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Francuska obavještajna služba odbacila je sumnju u odgovornost dva putnika na letu AF 447 za pad aviona u Atlantik prošlog ponedjeljka, saopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Na listi putnika su se nalazile dvije osobe čija su imena povezana s ličnostima poznatim francuskoj obavještajnoj službi po vezama s terorizmom, objavljeno je na Internet sajtu nedjeljnika Expres.

Ovu informaciju su potom prenijeli još neki evropski mediji, poput njemačkog Bilda.

Ministarstvo unutarnjih poslova se oglasilo objašnjanjem u kome se navodi da je istraga pokazala da ova dva putnika, koja su poginula kao i ostalih 226 osoba u avionu na liniji Rio de Janeiro-Pariz, nisu imali udjela u katastrofi.

Francuske vlasti su u nekoliko navrata saopćile da u istrazi nije odbačena mogućnost da se radilo o terorističkom napadu, iako su naglašavali da je to malo vjerovatno. One su saopćile da do sada nije upućena ni jedna poruka koja bi ukazivala na teroristički napad.

Uzroci pada aviona, koji se srušio u Atlantik 1. juna, još nisu poznati. U toku je potraga za "crnom kutijom", u kojoj su registrovani posljednji trenuci pred pad aviona, kao ključnim elementom za utvrđivanje uzroka najveće avionske nesreće u historiji francuskog aviosaobraćaja, prenose u četvrtak agencije.