Svijet
0

Dva potresa i manji cunami u Japanu

FENA
Japan ovih dana obilježava prvu godišnju od razornog cunamija
Japan ovih dana obilježava prvu godišnju od razornog cunamija
Potres jačine 6.1 stepeni Richtera pogodio je u srijedu prefekture Ibaragi i Chiba istočno od Tokija, samo nekoliko sati nakon što je potres jačine 6.8 stepeni registrovan na sjeveru Japana.

Japanska meteološka agencija saopćila je da nije bilo upozoravanja na cunami i da nema izvještaja o materijalnoj štetu ili problema u oblastima gdje ima nuklearnih postrojenja, prenosi Reuters.

Prvi potres registrovan je kod obala sjevernog japanskog ostva Hokaido i prouzrokovao je manji cunami koji nije pričinio materijalnu štetu.

U nekoliko japanskih gradova izdata je naredba za evakuaciju stanovništva u blizini obale Pacifika, pošto je uočen veći talas koji se približava gradu Erimo na ostrvu Hokaido, prenosi AP.

Pacifički upozoravajući centar na cunami na Havajima odmah je, međutim, demantovao navode Japanske meteološke agencije koja je prognozirala da bi prvi razorni talas mogao da udari o kopno u 18.40 sati po lokalnom vremenu i naveo da nema prijetnji od većeg razornog talasa na Pacifiku.

Upozorenje na cunami je objavljeno ali je kasnije povučeno nakon potresa u sjevernom Japanu.

Prije samo godinu dana, sjeveroistočnu obalu Japana pogodio je potres jačine 9 stepeni Richtera, najsnažniji u japanskoj historiji, i cunami koji je izazivao najtežu nuklearnu krizu u svijetu u posljednjih 25 godina.