Gaza
0

Dva Palestinca ranjena u izraelskom bombardovanju

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Dva palestinska civila ranjena su rano jutros, kada je izraelski borbeni avion bombardovao najmanje šest meta u pojasu Gaze, nepun dan nakon što je u eksploziji rakete ispaljene s te teritorije na jug Izraela poginuo jedan radnik iz Tajlanda.

Civili su ranjeni u jednom od tri napada na tunele za krijumčarenje robe i oružja ispod granice pojasa Gaze i Egipta, rekli su sigurnosni zvaničnici Hamasa i očevici. Napadnuta su i otvorena područja u Kan Junisu i metalna radionica kraj grada Gaze, javio je Reuters, pozivajući se na palestinske izvore.

Izraelski vojni portparol je kasnije potvrdio da su meta napada bili tuneli, između ostalog, i da su direktno pogođeni.

Izraelski vicepremijer Silvan Shalom zaprijetio je u četvrtak oštrim odgovorom na prvi smrtonosni napad iz pojasa Gaze od tronedjeljne izraelske ofanzive na to područje okončane u januaru 2009. Izrael je takođe poslao pismo sa žalbom generalnom tajniku UN-a Ban Ki- moonu, koji će posjetiti tu zemlju tokom vikenda i Vijeću sigurnosti UN-a.

Odgovornost za napad preuzela je ranije napoznata grupa Ansar al-Suna, za koju se vjeruje da je inspirisana Al-Qaidom, kao i Brigade mučenika Al Akse, povezene s Fatahom. Izrael, međutim, smatra da je krajnja odgovornost na islamističkom Hamasu koji kontroliše pojas Gaze od sredine 2007. godine.

Do sada su palestinski ekstremisti izvodili sporadične raketne i minobacačke napade na Izrael od okončanja ofanzive u kojoj je poginulo više od 1.400 Palestinaca, a Hamas je apelovao na njih da to ne čine.

Najnoviji smrtonosni napad dogodio se u trenutku velike napetosti u regionu zbog odluke Izraela da izgradi 1.600 stanova za Jevreje u anektiranom Jerusalemu i na dan sastanka četvorke bliskoistočnih mirovnih posrednika (UN, EU, SAD i Rusije) u Moskvi.