Svijet
4

Dva muškarca osumnjičena za napade u Kopenhagenu

Klix.ba
Uviđaj nakon uvistva napadača (Foto: EPA)
Uviđaj nakon uvistva napadača (Foto: EPA)
Dva muškarca osumnjičena su za pomaganje napadaču koji je izveo dva smrtonosna napada u Kopenhagenu prije nekoliko dana, objavila je danska policija.

Podsjećamo, vjeruje se da je dvadesetdvogodišnji danski državljanin Omar Abdel Hamid El-Hussein osoba koja je izvršila dva odvojena napada u Kopenhagenu u kojima su poginule dvije osobe, a pet ih je ranjeno.

Napadi su se dogodili u jednom kafiću tokom javne rasprave o slobodi govora, te u blizini sinagoge u samom centru grada. Napadača je ubila policija kada je pucao na njih dok su njegovu kuću držali pod prismotrom.

I u policijskom saopštenju se ističe da je ovaj mladić od ranije poznat policiji zbog nasilja i posjedovanja oružja.

Prethodno je saopšteno da je napadač, koji je u nedjelju ujutro ubijen u policijskoj akciji, možda bio inspirisan terorističkim napadima u Parizu.

"Osumnjičeni je možda bio inspirisan događajima koji su se odigrali u Parizu prije nekoliko sedmica", rekao je ranije novinarima Jens Madsen, zvaničnik iz danske sigurnosne i obavještajne službe.

Madsen kaže da je napadač vjerovatno bio inspirisan "militantnom islamističkom propagandom koju su sačinile Islamska država i druge terorističke organizacije".

"Policija ispituje mogućnost da je napadač putovao u zone sukoba, poput Sirije i Iraka", dodao je Madsen.

Policija vjeruje da ovaj muškarac stoji iza dva odvojena oružana napada, koji su potresli inače miran glavni grad Danske.