Svijet
0

Dva Meksikanca osuđena na 520 godina zatvora za ubistvo 13 mladih ljudi

Klix.ba
Najmlađa žrtva imala je 16 godina, a najstarija 34
Najmlađa žrtva imala je 16 godina, a najstarija 34
Sud u Meksiko Cityju osudio je dvojicu pripadnika jednog narko kartela na zatvorsku kaznu od 520 godina zbog otmice i ubistva 13 mladih ljudi 2013. godine.

Snimci sigurnosnih kamera pokazali su da su žrtve, pod prijetnjom oružjem, izvedenie iz jednog lokalnog kafića, a potom kamionetima odvezene u nepoznatom pravcu. Tijela ubijenih dobi između 16 i 34 godine, pronađena su u masovnoj grobnici izvan glavnog grada ove srednjoameričke države.

Iz tužilaštva tvrde da se radilo o činu osvete zbog ubistva vođe jednog narko kartela, koji je poginuo u razmjeni vatre s meksičkom policijom.

"Kriminalne organizacije na ovaj način žele zastrašiti policiju i narod. Ovakve kazne dobar su primjer svima onima koji se žele baviti kriminalom u ovoj zemlji", rekao je glavni sudac prilikom izricanja presude koja je glasila po 520 godina za obojicu počinitelja.

Kako prenosi BBC, na taj način se žele izbjeći moguća pomilovanja u budućnosti.

Naime, osuđenici u Meksiku nakon jedne trećine izdržane kazne imaju pravo izaći pred komisiju za pomilovanje.

Ovaj zločin šokirao je građane Meksiko Cityja koji su do tada smatrali kako nisu toliko izloženi nasilju povezanim s prodajom droge, kao što je slučaj u ostatku države.