Svijet
0

Dva kandidata za 7-milijarditog stanovnika u Rusiji

FENA
Pjotr s majkom
Pjotr s majkom
Dvije ruske regije, najistočnija Kamčatka i najzapadnija Kalinjingrad, objavile su rođenje sedammilijardite bebe, bez bojazni da će biti demantirane jer UN ovaj put neće službeno proglasiti „pobjednika“ za ovu simboličnu titulu.

Kamčatka, izolirani i slabo naseljeni poluotok na obalama Pacifičkog okeana, prva je saopćila rođenje svog zvaničnog kandidata malog Aleksandra u ponedjeljak u 19 minuta poslije ponoći po lokalnom vremenu.

"Naša zemlja, kao što već znamo, počinje s Kamčatkom, stoga smatramo da je ovo novorođenče prvo koje je rođenog u Rusiji, na dan kada je broj stanovnika na svijetu porastao na 7 milijardi“, rekao je lider ove regije Vladimir Iljuhin.

Međutim, regija Kalinjingrada, ruske enklave između Poljske i Litvanije, koja je udaljena 7.400 kilometara zapadno od Kamčatke, ima svoga pretendenta za status sedammilijarditog stanovnika zemlje.

Pjotr Nikolajev rođen je dvije minute poslije ponoći po lokalnom vremenu u ponedjeljak i težak je 3,6 kilograma. U medijskoj igri, on ima prednost nad svojim konkurentom, novinari se okupljaju oko bebe i njegove majke, proglašavajući ga sedammilijarditim stanovnikom na Zemlji i u Rusiji.

UN je odredio 31. oktobar kao datum kada će na planeti biti sedam milijardi stanovnika, 12 godina nakon rođenja šestmilijarditog stanovnika.

Ujedinjene nacije su za šestmilijarditog stanovnika Zemlje prije 12 godina izabrale Adnana Nevića, rođenog u Sarajevu.

Ovaj put UN se suzdržao od izbora jednog „dobitnika“, i više zemalja ima pravo izabrati svoga sretnog kandidata.

Filipinci su proslavili rođenje male Danice.

Zastupnici Fonda Ujedinjenih nacija za stanovništvo (UNFPA) u Rusiji naveli su u saopćenju prošle sedmice da su izabrana tri grada u Rusiji (Petropavlovsk-Kamčatski, Kalinjingrad i Sankt Peterburg), u kojim će se simbolično označiti porast svjetskog stanovništva.

Tri bebe rođene u ovim gradovima dobit će certifikat “Rođen na dan sedammilijarditog stanovnika”. Sankt Peterburg do ponedjeljka ujutro nije saopćio ime svoga dobitnika.

Nakon što je UN proglasio da će Zemlja 31. oktobra dosegnuti sedam milijardi stanovnika, stručnjaci su objavili predviđanja da će se snažan demografski rast nastaviti i zaoštravati ionako goleme izazove u svijetu, od proizvodnje hrane za sve, "starenja" stanovništva u nekim zemljama do opasne rodne neravnoteže u drugima.