Sjeverna Koreja
0

Dva Japanca uhapšena zbog preprodaje droge

FENA
Yukio Edano
Yukio Edano
Sjevernokorejske vlasti uhapsile su dva Japanca dok su boravili u industrijskoj zoni u Sjevernoj Koreji, a pretpostavlja se da je razlog hapšenja sumnja u trgovinu drogom, objavili su japanski mediji pozivajući se na diplomatske izvore.

Vlasti Sjeverne Koreje, koja nema diplomatske odnose s Japanom, prvo su uhapsile tri Japanca ali je jedan u međuvremenu pušten, objavio je na svojoj internetskoj stranici japanski list Asahi.

Glasnogovornik japanske vlade Yukio Edano izjavio je da je o hapšenjima saznao iz medija i odbio je komentarisati te informacije. "Zbog prirode tog pitanja ne bih želio komentarisati", izjavio je na redovitoj konferenciji za novinare.

Osobe bliske uhapšenima, zaposlenici na održavanju strojeva u poslovnoj zoni Rason, dobile su poziv da plate jamčevinu, objavili su japanski mediji.

Japan tvrdi da je Sjeverna Koreja glavni izvor opojnih droga na japanskom tržištu. Sjeverna Koreja objavila je 2009. da je pustila na slobodu Japanca osuđenog na više od pet godina zbog pokušaja krijumčarenja opojnih sredstava.