Afganistan
0

Dva britanska vojnika ubijena u odvojenim eksplozijama

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Dva britanska vojnika ubijena su u odvojenim eksplozijama u petak i subotu na jugu Afganistana, saopćilo je britansko ministarstvo odbrane.

Jedan mornar iz jedinice 40 Kraljevske mornarice izgubio je život u petak uvečer u eksploziji dok je bio na straži s američkim i afganistanskim vojnicima u pokrajini Sangin, uporištu talibana i zoni u kojoj se vode pogubne borbe u provinciji Helmand.

Osim toga, jedan pripadnik kraljevske garde Dragoon ubijen je u subotu ujutro u eksploziji u oblasti Nahr-e Saraj, koja je također dio Helmanda, kada je išao pješice u izviđačku misiju.

Smrću ova dva vojnika, broj ubijenih britanskih vojnika popeo se na 320 od združene intervencije 2001. godine. Jedna trećina vojnika ubijena je u okrugu Sangin, iz koje su britanske snage najavile povlačenje krajem godine, a zamijenit će ih američke snage.

Međunarodne snage u Afhanistanu (ISAF) broje oko 140.000 ljudi, od kojih su 9.500 Britanci, koji čine drugi po veličini kontingent iza Amerikanaca.

Britanski premijer David Cameron je potvrdio 25. juna da želi da se britanske jedinice vrate u zemlju za pet godina, ali nije dao precizan vremenski plan.