Svijet
0

Dužnosnici EU razgovarali s masonima o siromaštvu

FENA
Herman Van Rompuy (Foto: AP)
Herman Van Rompuy (Foto: AP)
Predsjednici triju evropskih institucija sastali su se u petak u Bruxellesu s predstavnicima 18 filozofskih, nekonfesionalnih organizacija, najvećim dijelom predstavnicima masonskih loža, kako bi razgovarali o borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

Sastanak je održan u skladu sa članom 17. Lisabonskog ugovora koji predviđa "otvoren, transparentan i redoviti dijalog s predstavnicima vjerskih zajednica i drugih organizacija koje se temelje na uvjerenju".

"Evropska unija ne može prihvatiti siromaštvo i socijalnu isključenost. Snaga naše unije bit će mjerena načinom na koji pomažemo najslabijima", izjavio je predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

"Borba protiv siromaštva u središtu je naše pozornosti i Evropski parlament je to uvijek podržavao. Sve skupine se moraju u to uključiti, a ova Evropska godina protiv siromaštva i isključenosti pruža mogućnost za dijalog svih zainteresiranih", rekao je predsjednik Evropskog parlamenta Jerzy Buzek.

"Naš je zajednički cilj da ljudi koji trpe siromaštvo i isključenost mogu živjeti dostojanstveno i aktivno sudjelovati u društvu", rekao je predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy.

Barroso i Van Rompuy izjavili su da nisu članovi nijedne od masonskih organizacija s čijim su se predstavnicima sastali.

Na izravno novinarsko pitanje je li ko od njih član neke od tih organizacija, Barroso je rekao: "Svaka osoba ima pravo reći je li član ili nije, a također ima pravo i odbiti to reći. Neke od tih organizacija bile su progonjene tokom diktature u mojoj zemlji i nije bilo moguće biti član jer biste odmah završili u zatvoru. Zbog transparentnosti i otvorenosti, reći ću - nisam član nijedne od tih organizacija niti sam pozvan u njihovo članstvo".

Predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy također je rekao da nije član nijedne masonske organizacije. On je istaknuo kako je mogućnost dijaloga s raznolikim skupinama, vjerskim zajednicama, nekonfesionalnim organizacijama, "tipično evropski fenomen".

"Ovakav skup je jedinstven u svijetu. Nijedan drugi kontinent ili zemlja u svijetu ne mogu poduzeti ovakvu inicijativu niti imaju takvu raznolikost nekonfesionalnih i vjerskih organizacija koje mogu razgovarati jedne s drugima. Ne morate biti njihov član da biste ih poštovali i razgovarali s njima", rekao je Van Rompuy.

Buzek je morao ranije napustiti konferenciju za novinare tako da mu nije postavljeno to pitanje, prenijela je Hina.