Svijet
0

Duisburg: Šestorica ubijenih povezani s kalabrijskom mafijom

FENA
Foto: AP;
Foto: AP;
Šest Italijana koji su u Duisburgu na zapadu Njemačke pronađeni ubijeni metkom u glavu bilo je povezano s kalabrijskom mafijom Ndrangheta, javila je u srijedu agencija Ansa pozivajući se na talijanske policijske izvore.

Policijska prefektura u Reggio Calabriji (Ređo Kalabrija), zajedno sa službama Interpola u Rimu i policijom u Duisburgu, utvrdila je da je šest muškaraca pripadalo jednoj od "familija "Ndranghete umiješane u niz obračuna.

Njemačka policija je saopćila da su muškarci ubijeni metkom u glavu i pronađeni blizu željezničke stanice u Duisburgu u noći s utorka na srijedu Italijani od 16 do 39 godina starosti.

"Radi se o događaju bez presedana, koji se prvi put odvija u nekoj stranoj zemlji", izjavio je agenciji Ansa pomoćnik direktora talijanske policije Luigi De Sena.

"Velika je prisutnost kalabrijske mafije u Njemačkoj, ali je ona do sada nastojala da ne privlači pažnju", kazao je ovaj visoki zvaničnik. "Sada moramo da pokušamo razumjeti šta se moglo dogoditi", dodao je on.

Prema policijskim izvorima, žrtve su bile članovi familije Pelle-Romeo koja je u sukobu s drugim mafijaškim klanom Stranio-Nirta, a ubice koje su ih ubile došle su iz Kalabrije.

Kalabrijska Ndrangheta, sicilijanska Cosa Nostra i napolitanska Camorra, kao i mafijaške organizacije u Pulji podijelile su između sebe organizirani kriminal u Italiji.

Oni su se povezali s organiziranim kriminalom u inozemstvu, posebno u istočnoj Evropi, na Balkanu, na azijskom kontinentu, u sjevernoj Africi i u Južnoj Americi, navodi se u nedavno objavljenom izvještaju talijanskog ministarstva unutarnjih poslova.