Svijet
0

"Dugi marš" protiv Musharrafa pod visokim mjerama sigurnosti

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
"Dugi marš" hiljada advokata i opozicionara pakistanskoga predsjednika Musharrafa usmjerava se prema Islamabadu, s ciljem da zahijevaju povratak smijenjenih sudaca i odlazak šefa države, javlja AFP.

Velike mjere sigurnosti raspoređene su u glavnom gradu kako bi se spriječili eventualni nemiri, naročito mogući napadi islamističkih militanata te samoubilački napadi.

Sredinom dana, "dugi marš", karavan vozila, započet u ponedjeljak u nekoliko većih gradova, krenuo je iz Dine, 100 km južno od Islamabada. Demonstranti se očekuju u petak navečer u glavnome gradu.

Vlasti su tu rasporedile više od 6.000 policajaca i paravojnih trupa, blokirane su mnoge avenije s kontejnerima, bodljikavom žicom i betonskim blokovima za vozila, a demonstranti će ulaziti pješke uz kontrolu pomoću sprava za otkrivanje metala i eksploziva.

Vlada je najavila da neće ometati njihov proces, osim nemira blizu predsjedništva i parlamenta. Međutim, demonstranti upravo pred parlamentom namjeravaju organizirati svoje sjedenje na zemlji.