Velika Britanija
0

Duge zatvorske kazne za pljačkaše vijeka

SRNA
London
London
Članovi bande koja je počinila najveću pljačku u istoriji Velike Britanije i ukrala nakit vrijedan 40 miliona funti u centru Londona osuđeni su danas na duge zatvorske kazne.

Aman Kasaje, koji je isplanirao i izvršio pljačku, dobio je 23 godine zatvora, a ostala trojica saučesnika po 16 godina, izjavili su zvaničnici suda u glavnom gradu Velike Britanije.

Kasaje je koristio uslkuge profesionalnog šminkera kako bi se prerušio i potom upotrijebio nekoliko automobila za bjekstvo, kako bi bolje zametnuo trag. Usput je pucao na svakog ko bi mu se našao na putu.

Prodavačica u opljačkanoj draguljarnici firme "Graf" Petra Enhart bila je primorana pod prijetnjom oružjem da isprazni ladice.

Ona je u vreću ubacila 43 komada nakita, uključujući naušnice, ogrlice i satove vrijedne 40 miliona funti. Jedna ogrlica je sama vrijedila 3,5 miliona funti. Ukradeni nakit nije nikada pronađen.

Enhart je izjavila da bi bila ubijena u slučaju da nije poslušala pljačkaše. Pres sudom su prikazani snimci na kojima glavni pljačkaš puca na ulici ispred radnje tokom bjekstva dok se prolaznici bacaju u zaklon.

Odbrana je tvrdila da pljačku nije izvršio Kasaje, nego neko ko "veoma liči na njega". Prodavačica je identifikovala prvooptuženog, uz komentar da joj se njegovo lice urezalo u pamćenje.
Međunarodna kriminalna banda opljačkala je 2003. godine draguljarnicu iste kompanije i odnijela nakit vrijedan 23 miliona funti. Dva člana bande iz istočne Evrope kasnije su osuđena na 20 godina zatvora zbog umiješanosti u ovaj događaj.