Svijet
7

Dugain: Malezijski avion MH370 mogla je oboriti američka vojska

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Bivši čelnik francuske aviokompanije i poznati autor Marc Dugain tvrdi da malezijski avion MH370 najvjerovatnije nije nestao.
Foto: AFP
Foto: AFP

Dugain je izjavio da je Boeing 777 sa 239 putnika i članova posade najvjerovatnije oboren kod britanskog ostrva Diego Garcia usred Indijskog okeana, koje američka vojska koristi kao važnu zračnu bazu.

Zvanično, SAD je negirala da se avion MH370 približio ostrvu, a najnovija teorija zaokupila je francusku javnost zahvaljujući bivšem šefu Proteus Airlinesa koji tvrdi da su mještani Maldiva svjedočili o letu aviona koji se kretao upravo prema ostrvu Diego Garcia.

Dugain spekuliše i o mogućim razlozima skretanja sa prvobitne putanje.

"Godine 2006. Boeing je patentirao daljinski sistem koristeći računar u avionu ili izvan njega", rekao je Dugain objasnivši da ga je to nagnalo na zaključak da je avion "otet pomoću daljinskog upravljanja". Ipak, navodi poznati francuski autor, moguće je da su piloti ugasili sve elektronske naprave zbog izbijanja požara.

Marc Dugain (Foto: AFP)
Marc Dugain (Foto: AFP)

Šta god bio razlog skretanja sa rute, Dugain vjeruje da se avion uputio prema ostrvu Diego Garcia, nakon čega je moglo uslijediti nekoliko scenarija. Onaj kojeg zastupa bivši vlasnik aviokompanije jeste da su avion oborile američke zračne snage u strahu od ponavljanja napada poput onog 11. septembra 2001. godine.

Dugain je razgovarao sa načelnikom susjednog ostrva Baarah, koji je pokazao fotografije čudnog uređaja pronađenog na plaži nekoliko sedmica nakon nestanka aviona. Prije nego je vojska konfiskovala napravu, načelnik i lokalni stručnjaci kasnije su utvrdili da je uređaj zapravo dio Boeingovog sistema za gašenje požara.

Dugain sumnja u iskrene namjere inicijatora potrage aviona u Indijskom okeanu, kaže da su podaci ionako došli od Inmarsata, organizacije izuzetno bliske britanskim obavještajnim službama.

Za francuskog autora tajnovitost o suspenziji svjedočanstava sa Maldiva, modernoj tehnologiji koja "ne može da prati" objekat dugačak 63 metra, te šutnja o prirodi prtljaga kojeg je avion nosio, dovoljno govore da se slučaj nestanka aviona MH370 namjerno zataškao.