The Guardian
0

Duga lista mogućih naručilaca ubistva Bhutto

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Lista potencijalnih naručilaca ubistva Benazir Bhutto je duga: tu su islamski ekstremisti, na čelu s talibanima i Al-Qaidom, izvjesni elementi u pakistanskoj vojsci i, što je najmanje vjerovatno, politički protivnici iz krugova bliskih Nawazu Sharifu, navodi u petak dnevnik "The Guardian".

List, međutim, ocjenjuje kako su šanse da ubice Benazir Bhutto ikada budu otkrivene "gotovo nikakve".

Čak i ako pakistanske vlasti, koje se do sada nisu proslavile preciznim i pouzdanim rezultatima policijskih istraga, budu u stanju otkriti identitet samog atentatora na Bhutto, piše Guardian, naručilac ubistva najvjerovatnije nikada neće biti otkriven.

U zemlji u kojoj mnoga ubistva visokih ličnosti iz prošlosti do dana današnjega dalje ostaju neriješena, a stanovništvo predano razvija i širi najrazličitije teorije zavjere, jedino što bi bacilo kakvo-takvo svjetlo na atentat bio bi angažman najboljih međunarodnih istražitelja.

List ocjenjuje da smrt Benazir Bhutto označava odlazak žene koju na političkoj sceni "niko nikada neće moći zamijeniti" i jedinog političara u Pakistanu koji je imao snage da ujedini duboko podijeljenu naciju.

Za Financial Times atentat na Benazir Bhutto je "katastrofa" za državu koja je već "bila na rubu političke propasti".

Konzervativni The Times navodi da je Pakistan kraj jučerašnjeg dana dočekao doslovce "na ivici haosa".

Šanse da predsjednik Pervez Musharraf odluči ponovo uvesti nedavno ukinuto vanredno stanje i time odgoditi izbore planirane za 8. januar veoma su velike, ocjenjuje list, i u redakcijskom komentaru poziva UN, SAD i Veliku Britaniju da obnove svoje napore u ratu protiv terorizma.

Times navodi kako se ne smije dozvoliti da "šokantna ali očekivana" pogibija Benazir Bhutto dovede do kraha demokratije u zamlji.

Žena rijetko viđene harizme i hrabrosti, patriot i prgamatičar, navodi list, svojom tragičnom smrću postala je mučenik i uzor mnogima.

Predsjednik Musharraf sada, ocjenjuje list, treba da u najkraćem roku omogući održavanje izbora i tako dozvoli da demokratija u Pakistanu pobijedi ekstremizam koji oko sebe sije samo smrt i rasulo.