Françoise Barré-Sinoussi
0

"Dug je put do izliječenja od AIDS-a"

FENA
Françoise Barré-Sinoussi
Françoise Barré-Sinoussi
Francuska naučnica, pronalazačica HIV virusa, Françoise Barré-Sinoussi izrazila je, u intervjuu bečkom dnevniku Kurir, povodom održavanja 18. međunarodne konferencije za borbu protiv AIDS-a, uvjerenje da će za tu bolest biti pronađena vakcina.

"Istraživanja proteklih decenija nisu bila neuspjeh. Identifikovali smo mnoge prepreke na putu ka vakcini i prikupili veliko znanje", objasnila je ona.

"Lično ne volim riječ izlječenje, jer to znači da se virus u potpunosti ukloni iz tijela. To je kod HIV virusa jako teško, čak i nemoguće. Ja radije govorim o funkcionalnom izlječenju. Naš prioritetni cilj je da smanjimo veličinu virusnog rezervoara, da oboljeli svoju infekciju i bez stalne terapije, kao što je to sada potrebno, imaju pod kontrolom. To bi već bilo savršeno. Bilo bi savršeno za pojedinca, jer bi imao isti kvalitet života kao i svaki drugi, i za društvo, zato što ne bi došlo do infekcije", naglasila je Barré-Sinoussi.

"Aktuelna terapija je efikasna, ali inficirani moraju doživotno da se izlažu tretmanu, dodala je ona, ukazujući da je i jako skupo da se svim inficiranim omogući pristup lijekovima."

"Potrebna nam je nova terapeutska strategija, koja bi bila jeftinija i s manje nuspojava. Možemo trenutno stopu smrtnosti od HIV-a da smanjimo za više od 85 posto, ali dio pacijenata pati od teških nuspojava", rekla je Barré-Sinoussi.

Ona je dalje priznala da je 1983. kada je otkrila HIV virus bila veoma naivna, smatrajući da će biti lako da se razvije terapija.

"Da je virus tako kompleksan to nismo ni moglo zamisliti", ukazala je Barré-Sinoussi.