Svijet
0

Dubrovnik: Regionalna konferencija o odgovornosti medija za ratne zločine

FENA
RegionalnI skup o odgovornosti medija za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije najavljen je za sutra i prekosutra u Dubrovniku.

Prema navodima Hrvatskog novinarskog društva, jednog od organizatora skupa, svrha je stvaranje demokratskog okruženja i atmosfere za raspravu i uspostavljanje mehanizama koji bi rasvjetljavali metafizičku, političku, moralnu, a u drastičnim slučajevima i krivičnu odgovornost za medijsko manipuliranje javnošću.

Tema jedne od sesija previđenih za 14. novembar je: "Mogućnost krivičnog progona osoba koje su vršile propagandu u medijima".

Osim Hrvatskog novinarskog društva, organizatori skupa su Media centar BiH i Nezavisno udruženje novinara Srbije. Učesnici su i predstavnici regionalnih državnih tužilaštava.

Iz bosanskohercegovačkog tužilaštva - Odjela za ratne zločine, govorit će tužiteljica Vesna Tančica, potvrđeno je Agenciji Fena iz Tužilaštva. Njeno i obraćanje predstavnika ostalih regionalnih tužilaštava predviđeno je u okviru sesije o mogućnostima krivičnog progona osoba koje su vršile medijsku propagandu ove vrste.

Drugi najavljeni govornici iz regionalnih tužilaštava su Bogdan Stanković, zamjenik tužitelja za ratne zločine Republike Srbije, Zvonko Kuharić, zamjenik državnog odvjetnika iz Republike Hrvatske te Lidija Vukčević, zamjenica državnog tužitelja Crne Gore.

Predviđen je i nastup međunarodnih stručnjaka za rat na ovom području.

Tokom prvog dana konferencije bit će prikazani odlomak iz dokumentarne serije B92 "Slike riječi i mržnje" te TV dokumenti Hrvatske radio-televizije o napadu na Dubrovnik.

Konferencija "Odgovornost medija za ratne zločine na teritoriji bivše Jugoslavije" bit će održana u dubrovačkom Interuniverzitetskom centru (IUC).