Svijet
21

Dubai: Požar na 79-spratnoj zgradi gašen satima

Klix.ba
(Foto: EPA)
Požar na najvišoj stambenoj zgradi na svijetu koja se nalazi u Dubaiju ugašen je nakon nekoliko sati. Vatrogasci su brzo došli do zgrade koja ima 79 spratova i s više od 10 cisterni gasili požar.

Prema navodima svjedoka, požarni alarmi su se oglasili oko dva ujutro. Nakon što su stanovnici izašli, vatrogasci su ušli u zgradu i išli od stana do stana kako bi bili sigurni da niko nije ostao. Također, evakuirali su i susjednu zgradu zbog straha da bi vjetar mogao raširiti požar i prema njoj.

Prema dosadašnjim izvještajima nije bilo povrijeđenih niti smrtno stradalih. Vatrogasci su stanarima davali vodu, a neke od njih je zbrinula i hitna pomoć jer su se nagutali dima.

Požar je buknuo na 52. spratu i proširio se do 70. sprata, ali njegov uzrok nije poznat. Ulice su prekrivene pepelom i staklom koje je padalo s visine, no komunalni radnici već rade na čišćenju i veliki dio ceste je očišćen. Saobraćaj u tom dijelu grada je prekinut.

Kada je svanulo stanovnicima druge zgrade je bilo dozvoljeno da se vrate u stanove, dok stanovnici zgrade u kojoj je izbio požar čekaju odobrenje zvaničnika koji vrše pregled i utvrđuju sigurnost. Smješteni su u jedan od drugih tornjeva kojim upravlja ista kompanija.