Svijet
0

DT: "Tvrđava Britanija" - nove mjere sigurnosti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Svi britanski dnevnici obavještavaju u četvrtak čitaoce kako bi im se ubuduće moglo dogoditi da na nekoj od velikih željezničkih stanica budu pretreseni ili da bi njihove torbe mogle biti pregledane na skenerima sličnim onima na aerodromima.

To je jedna od mjera kojima se želi zaštititi zemlju od terorističkih napada a koje je u srijedu objavio premijer Gordon Brown na osnovu studije svoga savjetnika za sigurnost o tome kako zaštititi mjesta na kojima se okuplja veliki broj ljudi i osjetljive lokacije poput nuklearnih elektrana.

The Guardian navodi da će između ostaloga oko aerodroma, velikih tržnih centara i najprometnijih željezničkih stanica biti podignute betonske zapreke i uspostavljene zone u koje neće moći ulaziti privatni automobili.

Daily Telegraph o govoru Gordona Browna izvještava pod naslovom "Tvrđava Britanija". List ne odobrava nove mjere i u redakcijskom komentaru ocjenjuje da će zbog njih sloboda kretanja skoro biti nemoguća, a da sigurnost istovremeno neće biti povećana.

List piše da pretresa putnika naprimjer neće biti na stanicama londonske podzemne željeznice, a da su upravo u metrou prije tri godine počinjeni samoubilački bombaški napadi.

Autor ne odobrava ni vladin prijedlog da se promijeni zakon tako da osumnjičeni za terorizam mogu biti zadržani u pritvoru bez optužnice 56 dana, umjesto 28 kao sada.

Ograničavanje ličnih sloboda ne doprinosi suzbijanju ekstremizma, već pomaže teroristima, ocjenjuje Daily Telegraph.