Svijet
0

DT: McCain i Obama kao Nixon i Kennedy

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ako demokrat Barack Obama i republikanac John McCain budu nominirani kao predsjednički kandidati, utrka za mjesto u Bijeloj kući mogla bi biti najuzbudljivija još od one između Richarda Nixona i Johna Kennedyja 1960. godine, piše u petak Daily Telegraph.

Budu li Obama i McCain zaista izabrani da predstavljaju svoje stranke u utrci za američkog predsjednika, njihovo nadmetanje bi, piše list u redakcijskom komentaru, pomoglo da se cijeli svijet ponovno zaljubi u Ameriku.

List upoređuje McCaina i Obamu koji su, kako ocjenjuje Daily Telegraph, fascinantno različiti; 71-godišnji republikanac s ratnim i dugogodišnjim iskustvom kongresmena nasuprot 46-godišnjem novajliji u Senatu kojeg mnogi opisuju kao najuzbudljivije otkriće na američkoj političkoj sceni još od Roberta Kennedyja.

Moguće nadmetanje za predsjedničku dužnost između snažnoga i sveobuhvatnog iskustva republikanca McCaina i vizionarske harizme demokrata Obame moglo bi američkom biračkom tijelu otvoriti širok spektar mogućnosti za izbor, zaključuje Daily Telegraph.