Novi slučaj
0

Državni službenik se pokušao zapaliti u Kairu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Državni službenik u srijedu se pokušao zapaliti u egipatskoj prijestonioci, u posljednjem u nizu pokušaja samospaljivanja očigledno inspirisanih takvim činom u Tunisu koji je potaknuo proteste u toj zemlji.

Hazim Abdel-Fattah (35), službenik državne firme za vodosnabdijvanje, polio se gorivom ispred ureda guvernera u centru Kaira, ali su ga ljudi spriječili da se zapali, saopćili su sigurnosni izvori, prenosi Reuters.

Analitičari tvrde kako izgleda da su slučajevi samospaljivanja u Egiptu, kojih je sada ukupno tri, izazvani sličnim pritužbama koji su doveli Tunižane na ulice kako bi svrgnuli svog predsjednika, Zine al-Abidine Ben Alija.

Arapi u Egiptu i brojnim državama te regije žale se na nagli rast cijena osnovnih dobara, manjak radnih mjesta i represiju autoritarnih vlada.

Analitičari tvrde da još nema nagovještaja događanja koji bi mogli dovesti do svrgavanja egipatske sigurnosne mašinerije. Dešavanja u Tunisu privukla su, međutim, široku pažnju javnosti i dovela su do snažnih poziva na internetu za političkim promjenama.