Slučaj Josef Fritzl
0

Državna tužiteljica traži doživotnu zatvorsku kaznu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Porota se povukla kako bi donijela presudu u slučaju Josefa Fritzla, Austrijanca koji je 24 godine u podrumu svoje kuće držao zatočenu kćerku Elisabeth (42), kojoj je seksualnim zlostavljanjem napravio sedmero djece.

Fritzl (73), koji je priznao sve tačke optužbe što su ga teretile, uključujući silovanje, incest, ubistvo i ropstvo, mogao bi dobiti doživotnu zatvorsku kaznu.

Državna tužiteljica Christiane Burkheiser zatražila je danas, na završnici suđenja, doživotnu zatvorsku kaznu za Josefa Fritzla.

U svom veoma kratkom završnom izlaganju ona je istakla da na osnovu dokaza nema sumnje da je optuženi kriv za sve tačke optužnice.

Burkheiser je detaljnije govorila samo o optužbi za ubistvo novorođenčeta nepružanjem ljekarske pomoći, ocjenjujući da je priznanje Fritzla „posljednji akt drame", odnosno pokušaj zavaravanja porote.

Prema njenim riječima, svaki laik bi shvatio da se dijete borilo za život, što je spoznao i optuženi, a pored toga nije dozvolio ljekarsku pomoć.

Fritzl je imao 66 sati vremena da odluči da li će spasiti dijete, i ništa nije uradio, već je svjesno uzeo u obzir njegovu smrt, navela je Burkheiser.

Porota bi trebalo danas poslije podne da odluči o visini kazne koja će biti izrečena „čudovištu iz Amstettena", čije nedjelo je privuklo pažnju svjetske javnosti.

Fritzl je jutros u osam sati, uz jaku policijsku pratnju, došao na četvrti dan suđenja i završnu raspravu. Do sudnice je došao nepokrivena lica za razliku od prošlih dana kad se od okupljenih kamera i fotoaparata skrivao plavim fasciklom.

Iako bi Fritzlovo priznanje mogla biti olakšavajuća okolnost, austrijski monstrum vrlo bi lako mogao dobiti doživotnu kaznu za ubistvo, 20 godina kazne za ropstvo i do 15 godina zatvora za ostale optužbe.

Čak 24 godine Fritzl je vlastitu kćerku držao u podrumskoj ćeliji te ju sistematski silovao. Stravičan slučaj u javnost je dospio prošle godine u aprilu kad se jedno od troje djece koje je s majkom živjelo u podrumu ozbiljno razboljelo te ga je Fritzl odveo na bolničko liječenje. Danas se Elizabeth zajedno sa svoje šestero djece liječi u psihijatrijskoj klinici na tajnoj lokaciji.