Svijet
0

Državljanstvo potomcima muslimana protjeranih iz Španije

FENA
Potomcima muslimana protjeranih iz Španije u 17. stoljeću Madrid bi mogao ponuditi povoljnije uvjete za sticanje španskog državljanstva, javila je agencija Reuters. Godine 1609. španski kralj Filip III naredio je svim muslimanima da napuste kraljevinu, tako da je protjerano oko 300.000 ljudi.

Njihovi potomci i danas žive u sjevernoj Africi, a sebe smatraju "Andalužanima", po starom arapskom nazivu za muslimansku Španiju - "Al Andalus".

Ideja o mogućem davanju preferencijalnog državljanstva mogla se čuti ove sedmice na skupu u Kordobi (Andaluzija) koja je bila centar islamske civilizacije na Iberijskom poluotoku tokom osam stoljeća vladavine maura na većini teritorije koja danas obuhvata Španiju i Portugal.

Davanjem preferencijalnih uvjeta za državljanstvo Španija bi ponudila čin simboličnog pomirenja, rekao je upravnik Španskog islamskog biroa Mansur Escudero.

On je za Reuters izjavio da je tu riječ više o "emocionalnom, moralnom gestu kojim bi se priznala historijska nepravda", budući da su mnoge "adalužanske" porodice do danas sačuvale ključeve kuća koje su ponijeli sa sobom njihovi preci bježeći prije četiri stoljeća.

"Andalužani koji žive u sjevernoj Africi, uglavnom u Maroku, Tunisu i Libiji, sada su dio tih (sjevernoafričkih) društava i neće željeti da dođu da žive u Španiji", smatra Escudero.

Španski jevreji Sefardi, čiji su preci izbačeni iz Španije 1492. godine imaju posebno pravo na špansko državljanstvo poslije dvije godine legalnog boravka u Španiji, što je privilegija koju uživaju i građani iz bivših španskih kolonija.

"Mala stranka Ujedinjena ljevica (Izquierda Unida) podržala je prijedlog za preferencijalno davanje državljanstva potomcima protjeranih španskih muslimana, dok se na stav vladajuće Socijalističke radničke partije Španije (PSOE), koja je promovirala Alijansu civilizacija između Zapada i islama još uvijek čeka", rekao je Escudero.

Katolički konzervativci zaziru, međutim, od bilo kakve ponude u tom smislu tvrdeći da Španija privlači muslimansku imigraciju i da u zemlji, prvi put za 400 godina, ima oko milion muslimana.

Španska politička desnica (PP) je nepovjerljiva prema islamu zbog bombaških napada pripadnika terorističke grupe Al-Qaida na četiri voza madridske stanice Atocha u kojima su 2004. godine poginule 192 osobe, što je bivšeg premijera Jose Mariju Aznara koštalo gubitka vlasti.

Aznar je prošle godine tražio izvinjenje od muslimana zato što su u osmom stoljeću izvršili invaziju Španije.

Glasnogovornik PP-a za vanjske poslove Gustavo de Arestegi objavio je knjigu pod naslovom "Opsesija ponovnog osvajanja Al Andalusa", koja ukazuje, navela je britanska agencija, na trajnu nelagodnost španskog društva prema nekim pitanjima iz prošlosti.