Svijet
0

Države protiv nezavisnih medija: Egipat, Turska, Kina, Iran...

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Broj zatvorenih novinara u Egiptu ove je godine dosegao rekord, a vlada predsjednika Abdela Fataha el-Sisija sve opravdava zaštitom nacionalne sigurnosti, piše u analizi organizacije CPJ (Campaign to Protect Journalists - Kampanja za zaštitu novinara).

Čak 23 novinara trenutno borave u egipatskim zatvorima, dok se taj broj 2014. godine zaustavio na 12. Ovaj podatak svrstava Egipat na drugo mjesto spaska država koje hapšenjem novinara učestvuju u gušenju slobode medija.

Da je trend i više nego očigledan govori činjenica da 2012. godine u egipatskim zatvorima nije boravio niti jedan jedini novinar ili drugi radnik u medijima.

Egipat je u septembru oslobodio dvojicu novinara Al Jazeere, Mohammeda Fahmya i Bahera Mohameda, a nakon što su uhapšeni 2013. godine zajedno sa australskim kolegom Peterom Gresteom koji je oslobođen prošle godine.

Kairo je u augustu usvojio novi zakon po kojem je ilegalno lažno izvještavati o terorističkim napadima.

Pored Egipta, povećanje hapšenja novinara zabilježeno je u Turskoj u čijim se zatvorima trenutno nalazi njih 14.

Ipak, na prvom mjestu je Kina u čijim se zatvorima nalazi najmanje 49 novinara, za njom slijedi Egipat, zatim Iran sa 19 zatvorenih, Eritreja sa 17, Turska, Etiopija sa 10, Azerbejdžan sa osam, Saudijska Arabija i Sirija sa sedam i Vijetnam sa šest zatvorenih novinara, stoji u saopćenju CPJ.