Velika Britanija
0

Država će plaćati debelim ljudima da smršaju

Sarajevo-x.com
Debelim ljudima u Britaniji bi mogli biti ponuđeni kuponi za zdravu hranu u supermarketima, pa čak i novčane nagrade ako izgube prekomjerne kilograme. Ovaj plan britanske vlade je još uvijek u razmatranju, objavio je Daily Mail.

Britanska vlada će pokušati suzbiti rastući trend pretilosti plaćajući debelim ljudima da se riješe viška kilograma.

Ministri su izjavili da bi Zdravstvena služba i poslodavci mogli dijeliti kupone pretilim osobama i zaposlenicima te su predložili da bi oni koji uspiju izgubiti na težini mogli dobiti novčane nagrade.

Velika Britanija se suočava sa problemom pretilosti te je četvrtina odraslih osoba i jedno od petero djece pretilo. Stručnjaci su izjavili da će do 2050. godine najmanje 60 posto populacije biti pretilo.

Vladina strategija bi mogla izazvati proteste i komentare da se država ponaša poput dadilje jer u isto vrijeme stavlja pritisak na škole da uvede pregled učeničkih kutija za užine da bi se provjerilo da li je studentska hrana zdrava.

Druge ideje iznesene u izvještaju na 40 strana su obavezni časovi kuhanja i najmanje pet sati sportskih aktivnosti sedmično u školama.

Ministri će zahtijevati donošenje zakona koji bi ograničili broj restorana brze hrane blizu škola i parkova.

Jedan od najkontroverznijih dijelova izvještaja je plan plaćanja pretilim ljudima za program mršavljenja koji je još u razmatranju.