Obala Slonovače
0

Drugi krug predsjedničkih izbora

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ustavni savjet Obale Slonovače potvrdio je u subotu rezultate predsjedničkih izbora održanih prošlog vikenda u toj zemlji, odredivši 21. novembar kao datum za drugi krug glasanja, usprkos zahtjevima opozicije za ponovnim brojanjem glasova.

Vodeći kandidat opozicije Alassane Ouattara, kao i drugi opozicijski kandidati suprotstavljeni predsjedniku Laurentu Gbagbou, tražili su od vlasti da se glasovi ponovno broje, navodeći kao razlog brojne nepravilnosti na izborima održanim 31. oktobra, prenosi Associated Press.

Gbagbo je osvojio najviše glasova u prvom krugu - 38 posto, dok je Ouattara dobio 32 posto, tako da nijedan kandidat nije osvojio potrebnu većinu.

Najmanje 5,7 miliona građana Obale Slonovače glasalo je prošle sedmice na predsjedničkim izborima koji se smatraju povijesnim, jer bi trebalo da razriješe desetogodišnju krizu u zemlji.

Građani biraju između tri političara, dominantna na političkoj sceni od 1993. godine, kada je preminuo dotadašnji predsjednik Felix Houphouet-Boigny.

Gbagbo je na mjestu šefa države ostao i poslije 2005. kada mu je istekao mandat, pa se smatra da ovom kandidaturom želi potvrditi legitimitet u zemlji. Od 2005. godin, izbori na Obali Bjelokosti odgađani su šest puta.

Kriza u zemlji počela je državnim udarom 1999., nastavljena je neuspjelim pučem 2002., građanskim ratom i podjelom zemlje, podsjetile su agencije.

Smatra se da bi ovi izbori, koji se održavaju u 50. godini neovisnosti bivše francuske kolonije, prvi put mogli biti otvoreni i pravedni.