Svijet
0

Drugi krug predsjedničkih izbora u Češkoj

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Češki parlament se u petak sastao u Pragu radi izbora predsjednika između trojice kandidata - dosadašnjeg predsjednika Vaclava Klausa, češko-američkog ekonomista Jana Svejnara, kojeg podržavaju socijaldemokrati i Zeleni, i evropske poslanice Jane Bobosikove, koju su predložili komunisti.

U prvom krugu izbora 8. i 9. februara niko nije pobijedio. Klaus nije uspio dobiti drugi petogodišnji mandat jer su mu nedostajali glasovi dvojice demokršćanskih poslanika koji su se razboljeli.

Prisutan na političkoj sceni od "baršunaste revolucije" iz 1989. godine i osnivač desne stranke ODS sadašnjeg premijera Mireka Topolaneka, 66-godišnji Klaus veliki je favorit u drugom krugu.

On će se suočiti sa Svejnaraom, 55-godišnjim profesorom ekonomije koji se specijalno vratio iz SAD-a da sudjeluje u predsjedničkoj utrci, ali i sa Bobosikovom, bivšom 43-godišnjom novinarkom iz liberalne desnice, koju je komunistička stranka odlučila istaknuti u drugom krugu.

Praški dnevni list Hospodarske noviny ocjenjuje u petak da su Klausove šanse 75 posto, Svejnarove 10 posto, a da Bobosikova nema šansi.

Politička atmosfera u Pragu je dosta teška ove sedmice, jer je pošta zadržala nekoliko pisama koja su sadržala metke i koja su bila upućena članovima parlamenta naklonjenim Vaclavu Klausu u prvom krugu glasanja.