Svijet
2

Drugi hakerski napad na komercijalnu banku nakon krađe 81 milion dolara

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Globalna mreža finansijskih poruka (SWIFT) koje banke koriste za pomicanje milijardi dolara svaki dan, upozorila je na drugi hakerski napad sličan onome koji je u februaru doveo do krađe 81 milion dolara iz Centralne banke u Bangladešu.

Drugi napad hakovanja na komercijalnu banku je ciljan i smišljen, izjavila je glasnogovornica SWIFTA-a Nataša de Teran, ni na koga ne aludirajući. Nije poznato da li je i koliko je suma novca ukradena u drugom napadu.

SWIFT navodi u saopćenju da su napadači "dubokih i sofisticiranih specifičnih znanja i operativnih kontrola", te da banke dolaze na metu uz pomoć "zlonamjernih insajdera ili cyber napada.

Belgijski analitičari i forenzički stručnjaci smatraju da raniji slučaj pljačke u Bangladešu nije bio izolovan i da je sistem rada netaknut. Vijesti o drugom hakerskom napadu dolazi kao podstrek za sprovođenje zakona u Bangladešu i zaštitu računa u Centralnoj banci. SWIFT je priznao da intenzivno radi na mijenjanju softvera.

Dodali su također da su u oba slučaja bili uključeni insajderi ili cyber napadači, koji su uspjeli prodrijeti u sistem banaka.