Svijet
0

Drugi dan štrajka na aerodromu u Budimpešti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zračni saobraćaj je potpuno poremećen u četvrtak, drugi dan uzastopno, na međunarodnom aerodromu Ferihegy u Budimpešti zbog nastavka štrajka uposlenika, javio je glasnogovornik Budimpeštanskog aerodroma.

Situacija je, međutim, nešto bolja u odnosu na dan ranije, sa 13 otkazanih letova u odnosu na pedesetak u srijedu, precizirao je glasnogovornik, dodavši da treba čekati jer postoje značajna kašnjenja letova.

Otkazani letovi odnose se na evropske linije, kao i na let za Tel-Aviv.

Situacija bi se trebala poboljšati s predviđenim ponovnim otvaranjem nekoliko kontrolnih punktova sigurnosti, čiji su uposlenici prestali s radom u srijedu.

Dva glavna sindikata uposlenika aerodroma, uključujući osoblje sigurnosti i ono koje snabdijeva avione kerozinom, Sindikat uposlenika aerodroma i davaoci raznih usluga (RDSZSZ) i Sindikat za zračni saobraćaj (LESZ) pozvali su svoje osoblje u srijedu na "opći i neograničeni" štrajk, nakon spora nastalog zbog kolektivnih ugovora i programa o restruktuiranju koji je započela uprava.

Glasnogovornik Budimpeštanskog aerodroma ponovio je u četvrtak ponudu uprave da pregovara sa sindikatima pod uvjetom da štrajkači nastave da rade.