Svijet
0

Drugi američki nosač aviona stigao na Srednji istok

FENA
Američki nosač aviona USS John C. Stennis stigao je u ponedjeljak na Srednji istok gdje se pridružio nosaču USS Dwight D. Eisenhower, saopćila je u utorak američka Peta flota.

Drugi nosač aviona je stigao u vrijeme kada vladaju velike napetosti između SAD-a i Irana zbog iranskoga nuklearnog programa i situacije u Iraku i kada Washington optužuje Teheran da je umiješan u napade na američke trupe.

USS John C. Stennis i njegova zračnopomorska grupa "ušli su u ponedjeljak u zonu operacija Pete flote", kako bi dali podršku kopnenim snagama koje djeluju u Afganistanu i u Iraku", navodi se u saopćenju koje je objavljeno u Manami, prijestonici malog kraljevstva Bahrein u Zalivu, javio je AFP.

Glasnogovornik Pete flote, kojoj je baza u Manami, precizirao je u utorak da se Stennis nalazi u Omanskom moru, što će reći kraj obala Pakistana, na sjeveroistoku operativne zone Pete flote.

Nosač USS Dwight D. Eisenhower, koji je 4. februara napustio obale Somalije, u utorak se također nalazi u Omanskom moru.