Svijet
0

Druga žrtva ptičije gripe u Vijetnamu u dva dana

FENA
Jedan 27-godišnji Vijetnamac preminuo je u petak ujutro od posljedica ptičije gripe kao 50. žrtva ove bolesti u toj zemlji jugoistočne Azije. Druga žrtva ove opake bolesti u posljednja dva dana primljena je u ponedjeljak u jednu bolnicu u provinciji Nin Bin, 120 kilometara južno od Hanoija, a sljedećeg dana prebačena u glavni grad Vijetnama, gdje je i umrla.

Lokalno ministarstvo zdravlja saopćilo je u četvrtak uvečer da su laboratorijske analize kod pacijenta potvrdile prisutnost virusa H5N1, prenijele su agencije.

Prema posljednjim statistikama Svjetske zdravstvene organizacije, od ptičije gripa je do sada, ne računajući ova posljednja dva slučaja, ukupno oboljelo 360 osoba u 14 zemalja, dok ih je 226 umrlo otkako je 2003. godine avijarna influenca počela s pomorom pernate živinu po Aziji i postala fatalna za ljude koji su s njom dolazili u dodir.

Na čelu liste s najvećim brojem oboljelih i umrlih nalazi se Indonezija sa 103 žrtve, a prate je Vijetnam, Egipat sa 19, te Tajland i Kina sa po 17 smrtnih slučajeva. Ostale pogođene zemlje su Azerbejdžan, Kambodža, Džibuti, Irak, Laos, Nigerija, Turska, Pakistan i Mijanmar.