Austrija
0

Druga žrtva gripe H1N1

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U austrijskoj pokrajini Salcburg u srijedu je preminuo 39-godišnji muškarac od posljedica gripe H1N1.

On je druga žrtva ove gripe u Austriji, jer je prije nekoliko dana u bolnici u Insbruku umrla 11-ogodišnja djevojčica, koja je prebačena na liječenje iz italijanskog grada Bolcano.

  • Nova žrtva je već duže bolovala od gripe i dopremljena je u teškom stanju u bolnicu u Svarcahu. Samo kratko po početku intenzivne njege on je preminuo, saopćio je pokrajinski direktor sanitetskog zavoda Christoph Kenig.

Ekspert za socijalnu medicinu Michael Kuntze smatra da će novi grip u Austriji trajati oko 12 sedmica, što je dug period, pa bi, sudeći po oboljenjima od sezonskog gripa, moglo da oboli do 400.000 stanovnika ove zemlje.

Apsolutni "epicentar" nove gripe u Austriji je Beč, gdje prema proračunu Medicinskog univerziteta boluje oko 10.800 osoba. Institut za virologiju u Beču objavio je, na osnovu te procjene, da je talas gripa zahvatio Austriju.

Proteklih dana došlo je do znatnog porasta broja oboljelih, a prije svega je zabilježen rast kod djece uzrasta do 14 godina. Nakon što je proglašeno da je talas gripa zahvatio Austriju sada je moguće lijek Tamiflu dobiti u apotekama s receptom kućnog doktora, bez posebnog odobrenja osiguravajućeg društva, javio je Tanjug.