Svijet
9

Druga strana "američkog sna": Teške sudbine imigranata pri pokušaju da uđu u državu

Klix.ba
(Foto: Nicola Okin)
Fotograf Nicola Okin autor je fotoprojekta koji za cilj ima podići svijest društva o stvarnosti koja je daleko od onog što se prezentira kao "američki san".

"Al otro lado del sueño" ("druga strana sna", prev.) pokazuje i drugu stranu u potrazi za boljim poslom i svjetlijom budućnošću, a ove fotografije nude uvid u teške ljudske sudbine ispunjene patnjom u njihovim pokušajima da uđu u Sjedinjene Američke Države.

Snovi stotine hiljada ljudi koji su se našli izgubljeni na teritoriji Meksika su naprasno srušeni nakon što su u svom pokušaju da pređu granicu i ostvare svoj san i težnju ka nekom boljem životu često bili žrtve seksualnih napada i različitih nesreća.

Tu je Teofilo Santos Rivera (42) iz Paname, koji je ostao nepokretan kad je skočio sa voza nakon što su ga napali članovi jedne bande. Marianu (29) iz Hondurasa nepoznati je muškarac gurnuo u provaliju nakon što ju je pokušao silovati. Tu je i Armando, kojem je nakon nesreće koja se desila u pokušaju da se popne na voz morala biti amputirana noga i ruka, kao i Yenifer (8) iz Guatemale, koja je doživjela saobraćajnu nesreću vozeći se u automobilu sa još 11 imigranata, u kojoj je poginuo vozač.