Svijet
2

Druga godišnjica nestanka aviona Malaysia Airlinesa, porodice se nadaju uspješnom okončanju potrage

Klix.ba
(Foto: EPA)
Malezija i Australija se i dalje nadaju da će njihova potraga za nestalim avionom kompanije Malaysia Airlines i putnicima koji su bili u njemu uskoro biti uspješno okončana. Avion je nestao prije tačno dvije godine.

Putnički avion kompanije Malaysia Airlines je nestao tokom leta iz Kuala Lumpura prema Pekingu 8. marta 2014. godine, a prevozio je 239 putnika. Spasilački timovi predvođeni australskim spasiocima pretražuju 120.000 kvadratnih kilometara u južnom dijelu Indijskog okeana. Dosad je pronađen samo jedan dio aviona za koji je zvanično potvrđeno da potiče od aviona. Pronađen je na obali otoka Reunion. Nedavno je pronađen još jedan dio aviona, koji je u procesu analize. Ovaj dio je pronađen na obali Mozambika.

U potrazi za nestalim avionom su australski, malezijski i kineski eksperti, a dosad je potrošeno više od 130 miliona dolara. Aktuelna potraga u pomenutom dijelu Indijskog okeana bit će završena do juna.

Malezijski premijer Najib Razak je danas izjavio kako se nada da će avion biti pronađen. Dodao je da će nakon okončanja trenutne potrage, ukoliko avion ne bude pronađen, biti održan sastanak tri vlade te da će se raspravljati o budućim koracima.

"Posvećeni smo i radimo sve što je u našoj moći da riješimo ovu mistoriju", rekao je Razak.

Šef Australskog biroa za sigurnost transporta Martin Dolan je kazao da se potraga odvija po ranije utvrđenom planu, a promjene su moguće ako se pojave neki novi tragovi.

Mnoge porodice žrtava žele da potraga traje sve dok se avion ne pronađe.

Australski ministar transporta Darren Chester je izrazio nadu da će potraga dati odgovore svijetu, posebno borodicama koje su izgubile svoje najmilije.

U ponedjeljak se dvanaest kineksih porodica odlučilo na tužbe. Advokat Zhang Qihuai je rekao da traže kompenzaciju, ali im je glavni cilj da se utvrdi uzrok nesreće, kao i ko je odgovoran.

Također, porodice 32 putnika su se odlučile na tužbu u Maleziji, a isti slučaj je i sa porodicama 43 putnika u New Yorku. Vjeruje se da će u narednom periodu biti još tužbi.