Svijet
0

Druga faza izbora u Egiptu održava se uz ogromne mjere sigurnosti

Anadolija
Parlamentarni izbori u Egiptu održavaju se u dvije faze, a nakon oktobarskog prvog kruga izbora u 14 izbornih jedinica, danas i sutra su otvorena biračka mjesta u preostalih 13 egipatskih regija, uključujući i glavni grad Kairo.

Egipatska dijaspora iz 13 izbornih jedinica proces glasanja započela je jučer, a građani u tih 13 regija u Egiptu će glasati danas i sutra u periodima od 9 do 21 sat po lokalnom vremenu.

Na biralištima je registrirano ukupno 28,2 miliona birača sa pravom glasa, a izborni proces odvija se uz pojačane mjere sigurnosti u koje je uključeno 180.000 pripadnika snaga sigurnosti i dodatnih 160.000 vojnika.

Vrhovna izborna komisija Egipta je saopćila da izborni proces nadgledaju domaći i strani posmatrači. U saopćenju se navodi da je u posmatračke misije uključeno šest stranih institucija sa 717 osoba.

Egipatski predsjednik Abdel Fattah es-Sisi glasao je jutros na biračkom mjestu u Misir al-Jadid na istoku Kaira, a na istom biračkom mjestu građansku dužnost glasanja obavio je i šejh Al Azhara Ahmed et-Tayyib.

Novinska agencija MENA javlja da je jučer, prvog dana izbora za dijasporu primijećen znatno veliki odziv birača i da je slična situacija i danas, prvog dana izbora unutar 13 egipatskih gradova.

Složeni izborni proces u Egiptu odvija se u dvije faze u okviru kojih se prvi krug izbora održao u 14, a danas i sutra se održavaju izbori u preostalih 13 izbornih jedinica. Birači biraju partijske liste i kandidate sa liste nezavisnih kandidata. U jedinicama u kojima kandidati ne dobiju natpolovičnu većinu će naknadno biti održan i drugi krug izbora.

Prva faza izbora u 14 izbornih jedinica Egipta održana je sredinom i krajem oktobra. Ovi parlamentarni izbori su posljednja faza tranzicije koja je satkana u mapi puta koju su egipatske vlasti usvojile nakon vojnog udara i svrgavanja predsjednika Mohameda Morsija sa vlasti u julu 2013. godine.

Egipatski parlament broji ukupno 596 zastupnika. U prvoj oktobarskoj fazi izabrano je 314, a u drugoj fazi se biraju 282 zastupnika. Složeni izborni proces diktira da 448 zastupnika u parlament uđu sa liste nezavisnih kandidata, a 120 sa partijskih lista. Uz to treba dodati da pet posto, odnosno 28 zastupnika imenuje predsjednik Sisi sa lista nezavisnih kandidata.

Parlamentarni izbori u Egiptu su planirani u martu ove godine, ali su odgođeni zbog presude Ustavnog suda o neustavnosti dijela Izbornog zakona koji govori o izbornim jedinicama.

Egipat je bez parlamenta od juna 2012. godine kada je raspuštena Narodna skupština koja je obnašala dužnost parlamenta nakon revolucije i svrgavanja režima Hosnija Mubaraka.

Parlamentarni izbori posljednja su faza političke tranzicije koju je u Egiptu trasirala vojska nakon vojnog udara sredinom 2013. godine. Podsjetimo da su prošle godine održani referendum i predsjednički izbori u ovoj zemlji.

Predsjednik Egipta je u proteklom periodu, a zbog nepostojanja parlamenta, obnašao sve zakonodavne funkcije.