Svijet
0

Droga i terorizam

Sarajevo-x.com
U Americi raste zabrinutost zbog povećane proizvodnje opijumskog maka u Afganistanu. Nakon što su pohvalili borbu Indije protiv ilegalne trgovine ovom sirovinom ponovo su ukazali na problem sa Afganistanom.

Vođe Talibana javno su se povezali sa uzgojem opijumskog maka i potvrdile da profit od prodaje koriste za finansiranje napada na američke snage u Afganistanu, stoji u izvještaju Međunarodne agencije za borbu protiv trgovine narkoticima.

Prošle godine proizvodnja opijuma se povećala za 56% što je stavilo Afganistan na prvo mjesto po proizvodnji ove heroinske sirovine.

Obnavljanje proizvodnje opijuma rezultiralo je povećanim prilivom heroina u Evropu, Rusiju i na Bliski istok. Iran igra značajnu ulogu u borbu protiv trgovine opijumskog maka u pograničnim dijelovima, no ni to nije dovoljno da se spriječi širenje na region.

Američki zvaničnici tvrde da je prodaja droge već dugo isprepletena sa finansiranjem terorizma, međutim te informacije su postale značajne javnosti tek poslije 11. septembra.