Svijet
0

Drnovšek iznenađen izjavama Ropa

FENA
Slovenski predsjednik Janez Drnovšek u srijedu je izjavio da ništa ne zna o navodnom prisluškivanju telefonskih razgovora hrvatskog premijera Ive Sanadera i sadašnjeg slovenskog premijera Janeza Janše u 2004. godini, kad je Janša bio oporbeni čelnik.

"Sam o tome ne znam ništa i stvar ne mogu komentirati, osim da sam vrlo iznenađen", rekao je Drnovšek u srijedu novinarima.

Na pitanje je li ga je Rop 2004. godine obavijestio o navodnom prisluškivanju hrvatskog predsjednika vlade i tadašnjeg oporbenog čelnika Janše, Drnovšek je rekao da o tome ne zna ništa i da je u vrijeme kad je sam vodio vladu svim direktorima obavještajne agencije izričito zabranjivao prisluškivanje.

"Afera SOVA ne koristi nikome, nego je štetna za sve aktere i za državu", rekao je Drnovšek.

Drnovšek nije želio komentirati nagađanja da bi oporba zbog afere mogla tražiti glasovanje o povjerenju Janšinoj vladi.

"Ne želim nagađati hoće li vlada izdržati do kraja mandata", izjavio je Drnovšek. Premijerski položaj i mjesto predsjednika liberalnih demokrata (LDS) Drnovšek je 2002. godine prepustio Ropu koji je izbore 2004. godine izgubio, a sada je zastupnik u parlamentu i èlan Socijalnih demokrata (SD) Boruta Pahora.

Iznenađujući novinski napisi i izjave Ropa o navodnom prisluškivanju u Sloveniji su epizoda u medijsko-političkoj aferi oko obavještajne agencije SOVA koja je poèela prije više mjeseci nakon što je Janšina vlada osnovala posebnu skupinu za otkrivanje navodnih nepravilnosti u radu agencije u vrijeme kad ju je vodio Iztok Podbregar, sada savjetnik za sigurnost u Drnovšekovu uredu.

Podbregar je i sam pod istragom kao moguće "duboko grlo" koje je novinarima otkrivalo neke informacije o tajnim operacijama SOVA-e i oko korištenja tzv. "crnog fonda" agencije.

Parlamentarno povjerenstvo za nadzor tajnih službi sljedećeg bi tjedna prema najavama trebala ispitati i Podbregara kako bi se ustvrdilo što je točno u Ropovim izjavama da je kao predsjednik vlade pred izbore 2004. godine dobivao od tajnih službi usmena izvješća o tome kad će se dogoditi incidenti u Piranskom zaljevu o čemu su se, po Ropovim riječima, dogovarali premijer Ivo Sanader i Janez Janša kako bi ojačali Janšinu predizbornu kampanju.

Te su izjave odbacili kao apsurdne i premijer Sanader i premijer Janša, a Hrvatska je zbog Ropovih izjava diplomatskom notom zatražila objašnjenje.