Svijet
0

Drašković: Blizu sporazum oko Kosova, ali nitko ne smije biti ponižen

FENA
Kosovski Srbi i Albanci blizu su postizanja povijesnog sporazuma o Kosovu, no on ne smije biti ponižavajući ni za Srbiju niti za albansku većinu, izjavio je u petak u Zagrebu ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Drašković.

"Na manje smo od pola koraka do povijesnog sporazuma između Srba i Albanaca. Ali, nijedna strana ne smije biti poražena", rekao je Drašković na marginama ministarskog sastanka Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) u Zagrebu.

Po njegovim riječima, taj sporazum mora jamčiti dvije stvari - da neće biti nasilnog mijenjanja postojećih međunarodno priznatih granica s Albanijom i Makedonijom te da će prava Srba i drugih nealbanskih etničkih zajednica na Kosovu biti zaštićena.

Ipak, Drašković je zabrinut "realnom opasnošću" zadiranja u teritorijalni integritet Srbije.

"Zabrinut sam zbog realne opasnosti da bi se granice mogle pomaknuti 400 kilometara u trbuh Srbije.... To bi izazvalo veliki emotivni šok i osjećaj poniženja srpske nacije što ne bi bilo dobro za europske perspektive koje su sada velike", istaknuo je šef srpske diplomacije.

Dodao je kako od čelnika kosovskih Albanaca očekuje da odustanu od stava kako je neovisnost Kosova kompromis, ustvrdivši da se ne radi o kompromisu, nego o ekstremnom stavu.

Iako je na ministarskom sastanku SEECP-a bio kosovski premijer Agim Ceku, on nije govorio, pa tako nije ni reagirao na Draškovićeve izjave, nego je u ime Kosova istupao predstavnik UNMIK-a.

Navodeći da je "kompromisna i europska formula u interesu svih" - jedna Srbija, dva sustava, Drašković je rekao da "to znači da Beograd neće vladati Kosovom, jer to albanska većina ne želi i mi tu njihovu volju poštujemo".

No, istaknuo je da se o promjenama granica ne može razgovarati, kao i to da posebni izaslanik UN-a za Kosovo Martti Ahtisaari "nema mandat predložiti mijenjanje postojećih granica države Srbije, niti je taj mandat dan Vijeću sigurnosti UN-a sve dok je na snazi Povelja UN-a".

Drašković je podsjetio da Kosovo u bivšoj Jugoslaviji nikada nije imalo status republike, nego status ili autonomne oblasti ili autonomne pokrajine Srbije.

"Ova činjenica nama u Srbiji pruža nadu da će sve države nastale raspadom Jugoslavije snažno poduprijeti zahtjev Srbije da bude poštovana i njezina teritorijalna cjelovitost", rekao je on.

Drašković je upozorio da, "ako se sa pozicija sile promjene sadašnje državne granice Srbije i na njezinom teritoriju prizna suverena država Kosovo, to opasno rješenje više se neće moći ni promijeniti niti popraviti".